fallback

Нов закон за продажбата на слонова кост в Ню Йорк повдига редица въпроси

Дилърите на произведения на изкуството не са сигурни дали той няма да отблъсне колекционерите

14:34 | 18.10.14 г. 1

Един от ключовите елементи от Международното шоу на дилърите на изобразително изкуство и антики в Манхатън поставя големи въпроси пред пазара на изкуство – античната слонова кост.

Това, за което дилърите не спират да говорят, е фактът, че не може да бъде открита разлика между старата и новата слонова кост, пише Bloomberg.

“Проблемът е, че те не могат да открият разликите между новата и старата слонова кост. Слоновете умират, така че щата Ню Йорк трябва да забрани всичко това“, коментира Скот Дефрин от European Decorative Arts.

Законът, който е подписан от губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо през август, забранява продажбата на всякакви антики, които са съставени на 20 и повече процента от слонова кост.

Въпреки че законът е приет преди два месеца, няколко дилъри са в заварено положение, докато не подновят лицензите си през следващата година. Това означава, че за пореден път на събитието в Махнатън ще има значително количество слонова кост.

„Само погледнете този детайл“, посочва Дефрин, докато разглежда скулптура с елементи от слонова кост, която се продава за 235 000 долара. „Ние сме дилъри на произведения на изкуството, които са направени преди стотици години“, казва той.

Но законът е приет и сега Дефрин и колегите му не могат да направят почти нищо. Истинският въпрос е дали колекционерите ще се втурнат да купуват тези редки предмети, което ще покачи цените, или ще се изплашат от купуването на антики, които по-късно могат трудно да бъдат продадени.

"Колкото по-голяма е несигурността, толкова по-трудно е някой да разбере каква е стойността на един такъв предмет“, коментира Марк Шафер, президент на Националната асоциация на дилърите на изкуство и антики. По думите му това може да означава, че прекрасни исторически обекти стават трудни и дори невъзможни за продажба. А това се отнася и за наистина важни произведения на изкуството.

Дефрин, който предлага около 20 предмета със слонова кост на изложението, както и още антики, които включват слонова кост, като сребърна кутия, която е поръчана от френски крал, не се смята за победен. Той планира да продължи да продава слонова кост, но извън щата.

"Срамно е, че стигнахме до това в Ню Йорк – центърът на културата“, коментира той. „Хората вече не могат да придобиват важни парченца история“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
fallback